Over ons

Wij zijn een groep mensen met verschillende achtergronden en gemeenschappelijke idealen.

Hoe het begon

Terugkijkend kunnen we stellen dat het eerste zaadje van Stroom eind 2018 geplant is. Bij debatavonden over woonvraagstukken ontmoetten enkele toekomstige Stromers elkaar. Allen hadden een sociale, duurzame woondroom. We besloten samen verder te zoeken naar mogelijkheden, wat leidde tot de oprichting van de vereniging Wooncoöperatie Stroom. Al snel werd het een ‘zwaan-kleef-aan’ verhaal. In het najaar van 2019 kwamen we voor het eerst samen met ongeveer 20 geïnteresseerden. We deelden onze dromen en idealen met elkaar – en stelden vast dat we allemaal hetzelfde wilden. If you can dream it, you can do it dus zijn we aan de slag gegaan!

De eerste bijeenkomst met kennismaking en uitwisselen van ideeën

Wie zijn we?

We zijn een enthousiaste groep mensen met allerlei achtergronden. De ‘vaste kern’ bestaat uit ongeveer 10 huishoudens, met twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers en zestigers. De meesten al lange tijd Amsterdammers; sommigen sluiten van elders aan. Stellen, gezinnen en alleenstaanden. We hebben beroepen in onder andere architectuur, onderwijs, grafische vormgeving, ICT, toerisme, duurzaamheid en bij de overheid.
Ben je benieuwd naar de individuele leden van Stroom? Je kan ons leren kennen via facebook

Ons proces

Hoe maak je van een idee werkelijkheid? Door te beginnen! We stelden onze kernwaarden en idealen vast, en verwoordden deze in een visiedocument. We bedachten een naam die goed past bij die kernwaarden. We ontwierpen procedures voor besluitvorming en lidmaatschap. En – heel belangrijk – we spraken over onze ideeën met iedereen om ons heen. Zo kreeg ons droombeeld steeds meer concrete vormen.

Ondertussen is de gemeente Amsterdam van start gegaan met het Actieplan Wooncoöperaties, waardoor steeds meer kavels voor dit doel beschikbaar komen. In de zomer van 2022 mochten wij door naar de volgende ronde voor kavel 5.01 op Centrumeiland, IJburg. Gedurende de rest van 2022 en begin 2023 werken we aan ons plan van aanpak. Elk groepslid neemt wel een taak of klusje op zich; we hebben verschillende werkgroepjes. Eens per week komen we met de hele groep bij elkaar voor overleg. Daarnaast maken we met z’n allen uitstapjes, bijvoorbeeld naar andere bijzondere woonprojecten en duurzame gebouwen ter inspiratie.

Srefidensiplein

Als alles goed verloopt, tekenen we in november 2023 de optieovereenkomst voor kavel 5.01 op Centrumeiland en mogen we ons pand gaan ontwerpen! Dan komen we te wonen aan het Srefidensiplein, midden op het eiland. Er is ruimte voor 30 woningen. Daarnaast komen er allerlei gemeenschappelijke ruimtes en functies, waaronder een gemeenschappelijke woonkamer en keuken, wasmachines, gereedschap, tuin en daktuin. In een deel van de plint is ruimte voor ‘iets sociaal-commercieels’. Wat precies daar de invulling van wordt, is nog niet bekend – dat gaan we in goed overleg met de bewoners en buren afstemmen.

Vereniging Wooncoöperatie Stroom
Srefidensiplein, Amsterdam
KvK-nummer 81879822

contact­@­wooncooperatie­­stroom.nl