4 augustus 2023

Workshop crowdlending

Een inspirerende avond met verschillende Amsterdamse wooncoöperaties

Gisteren hadden we een toffe, inspirerende avond: een workshop crowdlending, gegeven door Marije en Nina van Bajesdorp. We waren er met z’n drieën namens Stroom. Verder waren er mensen van De Torteltuin Co, Wooncoöperatie De Bonte Hulst, De Bundel en de Woonwolk. Deze vijf Amsterdamse wooncoöperaties zitten heel dicht bij elkaar in het hele proces en we zijn allemaal bijna toe aan onze obligatiecampagnes. We vinden allemaal ons eigen woonblok belangrijk maar daar houdt het niet bij op – we streven grootsere doelen na!! Namelijk het in gang zetten van een hele beweging – of zullen we het een stroming noemen? 😉
 
Als het aan ons ligt, bestaat over een paar decennia één derde van de hele woningvoorraad uit wooncoöperaties: een volwaardige derde ‘pilaar’ naast de woningbouwverenigingen en de vrije markt. Over een paar decennia staan onze gebouwen (als het goed is en het nú allemaal lukt..!) en zijn onze leningen afgelost. De huurinkomsten blijven vanzelfsprekend doorlopen. Een deel van dat geld gaat naar het overkoepelende solidariteitsfonds: een fonds waar alle wooncoöperaties in storten en waaruit nieuwe wooncoöperaties een opstartbedrag kunnen lenen.
 
Op dit moment bestaat zo’n fonds nog niet. Wij, de pionierende groepen, zijn afhankelijk van alternatieve manieren om de financiering rond te krijgen. Eén van die onderdelen van de ‘financieringsmix’ is crowdlending. Als we die begroting deze maand sluitend krijgen en we mogen door met het ontwikkelen van kavel 5.01, dan gaan we onze obligatiecampagne opstarten.
 
Via obligaties van €250 per stuk verwachten (hopen) we €400.000 op te halen. Crowdlending dus: iedereen kan één of meerdere obligaties aanschaffen en daarmee eraan bijdragen dat wooncoöperaties van de grond komen.
Marije en Nina hebben ons van alles uitgelegd over de praktische, juridische, technische en financiële aspecten van een crowdlendingcampagne. Er staat ons een flinke klus te wachten, die we dan ook wel weer vol goede moed aan zullen gaan..!
Workshop crowdlending

contact­@­wooncooperatie­­stroom.nl
0644 980248 (Eva)