29 juli 2023

De (voorlopige) schetsontwerpen

De basisopzet staat wel vast…

Met nog één maand te gaan, blijft het druk en spannend met de businesscase.. Tussen alle vakanties door plannen we zo veel mogelijk afspraken in, om te zorgen dat dat wat we nu opschrijven, na augustus ook waargemaakt kan worden. Hier alvast een eerste blik op de voorlopige schetsontwerpen. Er kan nog van alles aan veranderen maar de basisopzet staat wel vast.
 
Je ziet achtereenvolgens de begane grond, 1e verdieping, 2e en 3e verdieping, en 4e verdieping. Aan de onderkant van de tekening bevindt zich het Srefidensiplein en aan de linkerkant een zijstraat. We komen (als het allemaal doorgaat dus…) op de hoek van een blok. Op de begane grond aan de pleinkant zie je in het midden onze ingang. Links ervan (de o’tjes) komt ruimte voor (sociaal-commerciële) ondernemers. Rechts ervan (de a’tjes) komen atelierwoningen, waar creatievelingen kunnen wonen en werken.

Deze ruimtes aan de pleinkant (de ‘plint’) hebben een hoog plafond. Aan de zijstraat komt de ingang naar parkeren/ fietsenkelder. En aan de tuinkant de gemeenschappelijke woonkamer en keuken, voor ontmoeting, samen koken en eten, spelletjesavonden en andere gezelligheid.
Op de 1e verdieping wordt het niveauverschil tussen plint en parkeerruimte weer ‘rechtgetrokken’ doordat de woningen boven de parkeerruimte ook een hoog plafond krijgen. De gemeenschappelijke woonkamer en keuken zitten in een uitbouw; op het dak ervan komt een dakterras.
Op de 4e verdieping zie je een ‘wasbar’. Daar komen de wasmachines. Als de financiën het toelaten, wordt een deel van die ruimte ook nog een klein dakterras.

Omdat we sterk waarde hechten aan het samenleven met alle leeftijden en huishoudsamenstellingen, komen er verschillende maten woningen. Je kan in eerste instantie denken dat ze wel een beetje klein lijken. Daar staat tegenover dat iedereen ook de gemeenschappelijke ruimtes en faciliteiten tot z’n leefoppervlak kan rekenen. Een etentje met wat vrienden hoef je niet in je eigen woning te doen; daarvoor kan je de gemeenschappelijke woonkeuken gebruiken. Wasmachines, gereedschap, stofzuigers, dweilen en dergelijke hoeft niet iedereen in elk huis een plek te geven. Tuin en dakterras(sen) zijn voor alle bewoners.
Bovendien is het de bedoeling dat één van de S woningen (40m2) de eerste jaren als ‘doorstroomwoning’ wordt verhuurd, voor steeds maximaal 2 jaar aan dezelfde huurder. Zo kunnen we mensen in een ‘woonnoodsituatie’ onderdak bieden, blijft de groepsdynamiek lekker in beweging, en wanneer we na een aantal jaren goed zitten met het aflossen van de leningen, verandert deze woning in 2 logeerkamers. Voor die logeerkamers hebben we overigens ook nog een toffe extra functie bedacht: ‘uitstroomhuisjes’. Als je nou in Stroom opgroeit en op een gegeven moment wel het huis uit wil, maar niet buiten Stroom iets kan (of wil ;)) vinden, dan kan je tijdelijk binnen Stroom op kamers. Multifunctionaliteit en flexibiliteit staan centraal!
Schetsontwerpen

contact­@­wooncooperatie­­stroom.nl
0644 980248 (Eva)